Nagyapám lódene

Amolyan hosszú, fekete kabát. Érdekessége, hogy a zseb mögött még egy vágás volt rajta, amely a bélés alá vezetett, így a nadrágzsebből elő lehetett venni a zsebkendőt, vagy a fésűt, esetleg a kis barna pénztárcát, amely két zongorazsanér -szerűségre záró ruganyos fém lap összenyomására nyílt. Barna bőrkesztyű, a templomba járó barna cipő, kalap, kalap, de milyen kalap, mert nem emlékszem rá párosult még a lódenbe bújt nagyapámhoz és néhány emlék: vár árok körül gyúrt hógolyók, a bélyeggyűjtemény és az, hogy nagyapám nagyon szeretett.

2010. szeptember 21., kedd

A másik fénykép

Nagyapám fiatalon, fehér teniszező ruhában, két legjobb barátjával és néhány ifjú hölggyel, mindannyian fehérben, teniszütőkkel pózolnak egy korabeli autó, motorház-tetején. Valaki mondta is, hogy hol volt a tenisz pálya, de nem emlékszem már. Nem tudtam, hogy nagyapán teniszezett. A lányok szépek voltak és pajzánul mosolyogtak. Nagyanyám nem volt köztük. Szegény lány volt és nem teniszezett. A gépkocsi nem tudom kié lehetett, a nagyapámé biztos nem. Talán valaki azt mondta, hogy a Lauer Rezsőék kocsija, de ez sem biztos.
Vajon teniszezni mentek, vagy onnan jöttek? S ha jöttek, hová mentek? Illett fehér sport ruhában beülni a Mexikó kertbe? És abban az évben milyen pénznemmel fizettek?

Nincsenek megjegyzések: