Nagyapám lódene

Amolyan hosszú, fekete kabát. Érdekessége, hogy a zseb mögött még egy vágás volt rajta, amely a bélés alá vezetett, így a nadrágzsebből elő lehetett venni a zsebkendőt, vagy a fésűt, esetleg a kis barna pénztárcát, amely két zongorazsanér -szerűségre záró ruganyos fém lap összenyomására nyílt. Barna bőrkesztyű, a templomba járó barna cipő, kalap, kalap, de milyen kalap, mert nem emlékszem rá párosult még a lódenbe bújt nagyapámhoz és néhány emlék: vár árok körül gyúrt hógolyók, a bélyeggyűjtemény és az, hogy nagyapám nagyon szeretett.

2008. január 10., csütörtök

a filegória

Nem tudom mit jelent a szó. Igaz, a nyelvészek sem tudják pontosan, hogy mi a filegória. Nálunk, a régi házhoz ragasztva, a kertben volt, mindenféle szerszámokat és sok limlomot tároltunk benne. Fából épült, cseréppel volt fedve és rémlik, hogy valami díszítések voltak rajta, lehet hogy hajdanában kerti lugasnak használták. Úgy dereng, hogy deszkáit lemeszelték, és az eleje tornácra emlékeztetett, nem volt zárható, mégis valami ajtó féleségre is emlékszem.

Leginkább mégiscsak a neve miatt dereng bennem a kerti építmény emléke: filegória...

1 megjegyzés:

kesztió írta...

Nekem a „filegória” a munkahelyem. Kint a kertben még van wireless, a villanyt nem volt nagy ügy kivezetni a filegóriáig, kerti asztal és pad van benne, október közepéig csak aludni járok vissza a házba...